Nyitólap » 2010 » Január » 10 » A rossz, a jó és az egyensúly
19:45
A rossz, a jó és az egyensúly


És persze amit úgy emlegetnek, hogy a „karma”.


Első sorban azt kell tisztázni, hogy minek a szemszögéből vizsgáljuk a témát: az emberi élet és gondolkodáséból. Így felehetjük azokat a kérdéseket, hogy ki rossz, ki jó, miért jó/rossz... stb.?


Nagyon fontos továbbá megérteni azt a tényt, hogy nincs olyan az ember életében amiben csak és kizárólag rossz vagy jó lenne. Szokták mondani, „Minden rosszba van valami jó”. Így van. Még ha az ötödik munkahelyről is rúgják ki az embert, akkor is van jó oldala (mehet máshova dolgozni jobb esetbe, új embereket ismerhet meg ezáltal, vagy egyszerűen csak tapasztalat azzal kapcsolatban ami miatt elvesztette munkahelyét... stb.). Vagy ha kap valaki egy új sport kocsit, ingyen, annak is van rossz oldala (sokat fogyaszt, nagyon kell rá vigyázni, esetleg papírokkal foglalkozni...stb.). Persze ebbe a két példába a jó/rossz, nem egyenlő arányban oszlik meg. Szemléltetés a fontos, hogy megértse mindenki, hogy miről is van itt szó: semmi sem lehet 100% jó vagy 100% rossz. Nem véletlen használtam % jelet!


A következő pár sorban inkább az érzelmekről/gondolatokról/az ember két énjéről lesz szó, mint tárgyilagos dolgokról. Tehát: sorsunk leginkább az alapján dől el, hogy mi mit teszünk. Tetteinkre pedig a két oldalunk van hatással: a gondolataink és az érzelmeink. Nem véletlen választom külön ezt a kettőt. Az egyik lesz a rideg oldal a másik pedig a meleg. Nem nehéz kitalálni, hogy melyik-melyik.

A hideg oldalon találhatóak a logikus gondolatok. A meleg oldalon pedig az érzelmek. Olyan mint mondjuk a humán és a reál tárgyak kapcsolata. Mondhatni, végletek.

Eme két oldal alapján éljük életünket. Mindenki. A probléma ott szokott lenni, hogy az egyik fél eluralkodik a másikon és ez így is marad. Feldől az egyensúly és elindul az ember egy irányba, majd idővel hiányolni fogja azokat a dolgokat amik csak a másik oldalon kaphatóak meg.


Hideg: rengeteg jó ötletet/ nagy tudást hozhat az embernek ez az oldal, viszont ha túlzásba viszi, elveszhetnek az érzelmek (szerelem, szeretet, egyéb hasonló dolgok). Mondhatni gépiesedés.

Meleg: érzelmes, megértő és békére törekvő oldal, viszont a túl sok érzelem elfeledtetheti a valóságot.


Olyan dolog ez, mintha két énünk lenne. Az egyik logikusan akar végrehajtani mindent és előtérbe helyezi a tárgyilagosságot/sikereket/pénzt, míg a másik oldal mindent az érzelmeknek, szánna. A kettő között kell megtalálni az egyensúlyt és meg kell tanulni irányítani mindkét oldalt. Igen az érzelmeket is lehet... (ha teljesen irányítani nem is, de befolyásolni nagy mértékben biztosan).


Így mikor készülünk valamire, mondjuk egy nagy döntést akarunk meghozni, érdemes mérlegelni, hogy mennyire logikus az amit teszünk és milyen hatással lesz az érzelmeinkre.


Most pedig visszatérnék a címre, megfűszerezve egy kis vallással. Mondanom sem kell, hogy Isten és Lucifer két ellentét (mint a hideg és meleg). Ha egy személyként akarjuk elképzelni őket, Luciferről egyből az jut eszünkbe, hogy olyannal állunk szembe akinek mindene a hatalom/élvezetek, vagy valami ilyesmi. Mikor Isten-re, mint személyre gondolnánk, valaki nagy, bölcs, szerető és jó szándékú jutna eszünkbe. Aki olvasta Az ember tragédiája c. könyvet, el tudja képzelni, miről is van itt szó.


Igyekeztem érthetően leírni a legfontosabb dolgokat ezzel a rendkívül jelentős témával kapcsolatban. Hozzáteszem, nem volt olyan egyszerű ezeket a dolgokat megfogalmazni... Inkább hosszasan elgondolkodni érdemes róla. Akkor jöhet rá az ember igazán ezekre a dolgokra, a kapcsolatra rossz/jó – hideg/meleg – Isten/Lucifer között és arra, hogy a legjobb mindig az egyensúly.


Megjegyzés: az univerzum is az egyensúlyra törekszik. Hideg és meleg közt is.


Kategória: Mindenességesféleség | Megtekintések száma: 920 | Hozzáadta: KoLonDzSo | Tag-ek(kulcsszavak): , egyensúly, jing jang, rossz | Helyezés: 5.0/1
Hozzászólások összesen: 1
1 Kitto  
1
Nagyon jó kis téma és remekül vezetted le. smile Nagyon tetszik =) Puszi smile

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]

Bejegyzések

Mindenes  
Kiemeltes  
Verselőses  


2010 Március 
2010 Február 
2010 Január 
2009 December